(boek) kunst nl
AERIC books & prints

 


 
DICK BRUNA - Nijntje huilt - or. poster - Utrecht, Mercis, 1972 - 60 x 40 cm - 85 euro
Originele Dick Bruna poster uit 1972, in offset gedrukt op zwaar papier: fraai, met zeer lichte roest in de witte vlakken.

 


 
CHRIS BERENS - Westerwind - gedecoreerd porceleinen bord - 2009 - 30 cm - 24 euro
Porceleinen onderbord met een decoratie van de hand van Chris Berens, vervaardigd door Schoonhoven Keramiek t.b.v. Restaurant De Jonge Dikkert, Amstelveen, in het kader van het project Proeven van Kunst.

 


 
BOEKENWEEK / METTEN KOORNSTRA - Programma van de Gala-Avond […] ter opening van de Schrikkelboekenweek - 1964 - or. omslag - groot 8vo - 80 euro
Programmaboekje voor het Boekenbal 1964, avontuurlijk uitgegeven naar ontwerp van METTEN KOORNSTRA, die gebruik maakte van diverse soorten papier, verschillende lettertypen en diverse ornamenten.
Keurig exemplaar van deze zeldzame editie, compleet met de “gouden” medaille, het aan de achterzijde van het omslag bevestigde balboekje vrijwel los van de perforatielijn maar aanwezig.

 


 
ADA BREEDVELD - ZONNESTAND: acryl op linnen - 2002 - 20 x 20 cm - 195 euro
Origineel schilderij, acryl op linnen, van de leukste kunstenares van Nederland: Ada Breedveld.
Gesigneerd en gedateerd 2002 op de voorzijde, betiteld ZONNESTAND op de achterkant.
Het fraaie schilderijtje meet 20 x 20 cm en is voorzien van een stijlvolle baklijst van het formaat 33,5 x 33,5 cm.

ADA BREEDVELD - SPELEVAREN: acryl op linnen - 2002 - 20 x 20 cm - 195 euro
Origineel schilderij, acryl op linnen, van de leukste kunstenares van Nederland: Ada Breedveld.
Gesigneerd en gedateerd 2002 op de voorzijde, betiteld SPELEVAREN op de achterkant.
Het fraaie schilderijtje meet 20 x 20 cm en is voorzien van een stijlvolle baklijst van het formaat 33,5 x 33,5 cm.

 


 
ADA BREEDVELD - LATE NIGHT STORY: acryl op linnen - 1996 - 125 x 95 cm - [DEEL VAN COLLECTIE / INFO OP VERZOEK]
Wij hebben de beschikking over een half dozijn grote en middelgrote originele schilderijen van de hand van ADA BREEDVELD, alle uit de periode 1995 tot 2001, alle acryl op doek.
Afgebeeld hierboven is het vrolijke schilderij LATE NIGHT STORY uit 1996, op fors formaat 125 x 95 cm.
Verdere informatie over deze werken en de (zeer redelijke) prijzen op verzoek.

 


 
ADA BREEDVELD - or. etsje met handkleuring - 1998 - 6 x 9 cm - 45 euro
Klein etsje, 6 x 9 cm, fraai gedukt in een oplage van slechts 10 (tien) exemplaren op een blad (ca. 17 x 21 cm) handgeschept velin d'arches Johannot.
Door de kunstenares met de hand bijgekleurd in aquarel, genummerd en gesigneerd.

 


 
ADA BREEDVELD - Dinner for Three - gedecoreerd porceleinen bord - 30 cm - 2008 - 20 euro
Porceleinen onderbord met een decoratie van de hand van Ada Breedveld, vervaardigd door Schoonhoven Keramiek t.b.v. Restaurant Brazzo, Rotterdam, in het kader van het project Proeven van Kunst.

 


 
(CARTOGRAFIE) BLAEU, BUFFA, FOUQUET, DE KRUIJFF, KUYPER, VAN OLLEFEN/BAKKER, SCHENK, TIRION, VISSCHER, DE WIT, etc.
Volg DEZE LINK naar een collectie fraaie en decoratieve originele OUDE KAARTEN EN PRENTEN van de lage landen.

 


 
(CONSTANT) GERRIT KOUWENAAR & CONSTANT - Totaal Witte Kamer / Chambre Totalement Blanche - met een gesigneerde ets en blinddruk van CONSTANT - Gent, Ergo Pers, 2003 - or. omslag in foedraal - groot 4to - 795 euro
Tweetalige editie (Nederlands en Frans) van enkele gedichten van Gerrit Kouwenaar, met de hand gedrukt in een beperkte oplage van slechts 50 exemplaren (plus 6 H.C.), alle voorzien van een GESIGNEERDE ETS en een BLINDDRUK van COBRA-kunstenaar CONSTANT [= Constant Nieuwenhuys].
Alle exemplaren, gedrukt op 230 grs Hahnemühle, werden in het colofon GESIGNEERD DOOR GERRIT KOUWENAAR EN CONSTANT en bevatten een los bijgevoegde ETS IN KLEUR (bladformaat 36 x 27 cm, beeldformaat 14 x 18 cm) genummerd en GESIGNEERD door CONSTANT, op een van de pagina’s werd deze ets in BLINDDRUK afgebeeld.
Delicaat en kwetsbaar in hagelwit omslag en dito (zeer stevig kartonnen) foedraal, in absolute staat van nieuw.
NB: Dit is de tweede samenwerking tussen deze kunstenaars, in 1949 verscheen het boek Goedemorgen Haan, een van de hoogtepunten uit de Cobra periode.

 


 
(CONSTANT) GERRIT KOUWENAAR & CONSTANT - Totaal Witte Kamer / Chambre Totalement Blanche - met een gesigneerde ets en blinddruk van CONSTANT - Gent, Ergo Pers, 2003 - or. omslag in foedraal - groot 4to - 795 euro
Als boven.
De afbeelding toont de prachtige ets van Constant.
De Stichting Constant benoemd deze ets, in combinatie met de blinddruk, als “De Stoel [III]”. Versie [II] werd in 1971 voor het eerst gepubliceerd in een oplage van 190 (+10) exemplaren, als variant op versie [I], 20 stuks, uit datzelfde jaar.

 


 
(CORNEILLE & COBRA) Ed Wingen e.a. - De A van COBRA in Woord en Beeld - Amsterdam, Jaski, 1998 - or. linnen met stofomslag in linnen foedraal - 4to - 190 euro
Een van 200 luxe exemplaren van dit uitbundig geïllustreerde en gedocumenteerde werk over de Amsterdamse tak van Cobra, uitgegeven t.g.v. 50 jaar COBRA, alle voorzien van een in zeefdruk gereproduceerde litho uit 1948 van CORNEILLE en gevat in foedraal.
Dit is het ALLEREERSTE EXEMPLAAR van dit werk: de fraaie zeefdruk, door de kunstenaar met de hand betiteld “1948” en GESIGNEERD “CORNEILLE ‘98”, draagt (zoals gebruikelijk in een derde hand) het nummer 1/200.

 


 
(CORNEILLE) Pierre Restany - CORNEILLE - Paris/Amsterdam, Cercle d’Art/Studio Koster, 2003 - or. karton - 4to - 85 euro
Fraai exemplaar van de Nederlandstalige editie van het meest omvangrijke werk over Corneille, uitgegeven in een oplage van 1000 exemplaren.

 


 
CORNEILLE - ansichtkaart met opdracht - 10 x 15 cm - 65 euro
Ansichtkaart met op de voorzijde een afbeelding van het werk La Grande Terre Âpre (1957) en op de achterzijde een GESIGNEERDE NIEUWJAARSWENS ( “Un Heureux ‘64”) van CORNEILLE in groene inkt.

 


 
CORNEILLE - originele litho - 1969 - 28 x 20 cm - 140 euro
Kleine, niet vaak voorkomende litho, gedrukt in een oplage van 75 (?) exemplaren.
Donkersloot's catalogue raisonne (nr. 231) beeldt de prent op een volle pagina af en vermeldt als oplage: “ "tirage inconnu, probablement 12 ex.".
Dit exemplaar, GESIGNEERD DOOR CORNEILLE, vertoont echter de nummering 29/75 in de hand van de kunstenaar.

 


 
(CORNEILLE & HUGO CLAUS) De Samenwerking van HUGO CLAUS en CORNEILE - Amsterdam, JdS, 1997 - or. omslag (ontwerp: CORNEILLE) - 15 euro
Verkoopcatalogus met daarin beschrijvingen van alle publicaties in boekvorm waaraan Hugo Claus en Corneille door de jaren heen gewerkt hebben, nagenoeg in alle (luxe en/of onbekende) varianten.
Ten behoeve van deze catalogus, samengesteld door Eric Schneyderberg, vervaardigde Corneille maar liefst 3 ontwerpen: een werd afgebeeld op de voorzijde, een tweede werd afgebeeld als vignet op titelpagina en achterkant omslag, een derde ontwerp bleef ongebruikt.
10 exemplaren van deze catalogus, verpakt in gedecoreerd linnen doos, werden gesigneerd door schrijver en kunstenaar: alweer een samenwerking dus.
Publicatie van de catalogus was mede aanleiding tot het vervaardigen van onderstaande prachtige zeefdruk (“De zonnebloem…”): de allerlaatste samenwerking van deze twee reuzen van het vak.

 


 
CORNEILLE & HUGO CLAUS - [de Zonnebloem verandert in een Kauw] - originele ZEEFDRUK - 1997 - 63 x 47 cm - 290 euro
Een vijfregelig vers van HUGO CLAUS, geinspireerd op / gecombineerd met kleurrijk werk van CORNEILLE, in zeefdruk vervaardigd in een oplage van 150 exemplaren, alle GESIGNEERD DOOR CORNEILLE EN HUGO CLAUS.
Deze zeefdruk, op flink formaat (63 x 47 cm!) zwaar Arches papier met fraaie schepranden, werd uitgegeven t.g.v. de 75e verjaardag van CORNEILLE.
Claus' vers verscheen voor het eerst in boekvorm in het bundeltje De Groeten (2002), uitgebreid met 8 extra regels en voorzien van de titel Om Jou.
Let op: Dit is een exemplaar uit de enige echte originele editie, herkenbaar aan het feit dat in het testvlak GEEN handtekeningen van Claus en Corneille zichtbaar zijn, de prent werd immers door beide kunstenaars in potlood gesigneerd in de onderste marge.
Er circuleren - vaak fors geprijsde - in piezografie op papier van veel mindere kwaliteit vervaardigde herdrukken.

 


 
HUGO CLAUS & CORNEILLE - handgeschreven proef op kleurenkopie - 1997 - 42 x 29,5 cm - 390 euro
Ten behoeve van bovenstaande zeefdruk vervaardigde HUGO CLAUS een aantal proeven in handschrift op A3-formaat kleurkopieën van CORNEILLE’s kunstwerk.
Wij kunnen een aantal van deze proeven aanbieden, de afbeelding hierboven toont het handgeschreven tekstdeel van een daarvan.

 
 

 
CORNEILLE - gesigneerde zakdoek - ca. 1987 - 30 x 30 cm - 120 euro
Zijden zakdoek, gefabriceerd in Italië, met daarop een afbeelding van CORNEILLE (of in ieder geval daarop gelijkende).
Exemplaar GESIGNEERD DOOR CORNEILLE in zwarte viltstift en voorzien van de datering “Paris, Okt. 87”.

 


 
KEES VAN DONGEN - originele litho uit Les Lépreuses - Parijs 1947 - 21 x 25 cm - 110 euro
Originele litho, fraai gedrukt in zwart, rood, groen en GOUD in een oplage van 400 exemplaren, afkomstig uit Les Lépreuses van Henry de Montherlant (Parijs, Galimard,1947), een luxe boekwerk met 26 litho’s van Kees van Dongen, waarvan dit verreweg de meest aansprekende is.
Het beeldformaat is ca. 14 x 20 cm, het oorspronkelijke bladformaat is teruggebracht tot 21 x 25 cm, dus nog steeds met ruime marges.

 


 
KEES VAN DONGEN - Sous le Signe de quelques Jolies Filles des Provinces de France - Charenton-le-Pont, Etablissements Nicolas, 1953 - or. spiraalband - groot 8vo - 40 euro
Brochure van het Franse wijnhuis Nicolas; met een groot aantal reproducties van aquarellen van de hand van Kees van Dongen.
Goed exemplaar, kwetsbaar.

 


 
JEAN DULIEU - Het Winterboek van PAULUS - Amsterdam, Arbeiderspers, 1948 - met illustraties in kleur en zwart/wit - or. halflinnen - groot 8vo - 45 euro
Allereerste verschijning in boekvorm van PAULUS DE BOSKABOUTER, met tekstillustraties in zwart en bladvullende illustraties in kleur.
Zeer mooi exemplaar in frisse originele halflinnen band met een illustratie in kleur op het voorplat.

 


 
JAN FEITH - Gooi- een Eemland - Baarn, H.J. de Boer, 1913 - dummy in omslag - 160 euro
DUMMY voor een NIET GEPUBLICEERD boek waarvan alleen het eerste katern bedrukt werd (titelblad in blauw en zwart, diverse blurb, advertenties, foto's), voorzien van fraai omslag in "nieuwe kunst".
Het geheel gaat vergezeld van een 15-tal kartonnen bladen (ca. 30 x 24 cm), elk met een gemonteerde, in sepia gedrukte foto van de hand van een anonieme fotograaf, waarvan er 3 in de dummy werden opgenomen (volblads, zwart wit).
Curieus, fraai en (nogmaals:) NIET uitgegeven.

 


 
LEO GESTEL - originele schets in potlood en inkt - ca. 1929 - 15,5 x 11,5 cm - 360 euro
Fraaie schets in potlood en inkt van de hand van LEO GESTEL (1881-1941), de grote kunstenaar die geroemd wordt om zijn vroege modernistische werken, onder meer werkzaam vanuit Bergen en Blaricum.
Afgebeeld wordt een tweetal vrouwen in klederdracht; overduidelijk een studie t.b.v. zijn schilderij Drie Huizer Vrouwen uit 1929, nu in het bezit van het Van Abbemusem, Eindhoven.
Deze niet gesigneerde schets is afkomstig uit een van de vele schetsboekjes die na de dood van de kunstenaar in 1941 door de executeurs-testamentair werden geinventariseerd en deels verspreid.

 


 
LEO GESTEL - originele schets in potlood en inkt - ca. 1929 - 15,5 x 11,5 cm - 360 euro
Als boven.
Het blad wordt weergegeven met een pagina uit het boek LEO GESTEL 1881-1941 (Uitgeverij Thoth/Singer Laren, 2015), met daarop een afbeelding van bovengenoemd schilderij.

 


 

(THEO VAN HOYTEMA) M. Boot, J.J. Hey e.a. - THEO VAN HOYTEMA 1863-1917 - Zwolle, Waanders, 1999 - or. omslag - 4to - 35 euro
Geillustreerde monografie van deze graficus/sierkunstenaar, uitgegeven t.g.v. tentoonstellingen in het Haags Gemeentemuseum en het Drents Museum te Assen.

 


 

THEO VAN HOYTEMA - Vijf Angorakonijnen or. litho met blinddruk op chine collé - 1898 - ca. 56 x 46 cm - 220 euro
Fraai exemplaar van deze beroemde litho, een van de vijf prenten uit Van Hoytema’s portfolio DIERSTUDIES, uitgegeven in 1898.
Elseviers Geïllustreerd Maandschrift, Jaargang 19, 1909:
[…] Men denke slechts even aan [...] de angora-konijntjes uit zijn dierenportefeuille, om toe te stemmen dat er weinige kunstenaars zijn, die zóó met den steen vertrouwd zijn als hij. [...] witte angorakonijnen op een zwarten fond, waarin de witte vlokkige vacht door wegkrassen en schaven door zacht beteekenen en blinddrukken uitstekend is weergegeven.

 


 
F.B. HOTZ / THE NEW ORLEANS SEVEN - VOLUME II: Original Slow Rag - RCA België 1956 - 18 cm vinyl EP in or. hoes - 45 euro
Een van de de vier EP's uitgebracht door the New Orleans Seven, een jazz combo met in de gelederen Frits HOTZ, later bekend als de schrijver F.B. HOTZ (Proefspel, Dood Weermiddel, Duistere Jaren, etc.) op trombone.
Dit is de vroegste variant op het RCA label, er zijn herpersingen bekend met het afwijkend Nederlandse CID label, waarbij het fraaie hoesje (ontwerp: Bruno Petersson, die ook werk afleverde voor onder meer Boudewijn de Groot en Q65 (!) werd ontsierd door een aantal storende stickers op voor- en achterkant.
Zeer fraai en fris exemplaar.

 


 
LUCEBERT - originele tekening in inkt - 1990 - 27 x 21 cm - 390 euro
Fraaie tekening van Lucebert (L.J. Swaanswijk, 1924-1994), gesigneerd en gedateerd.
Deze tekening - een typisch voorbeeld uit de late periode - werd gemaakt op HOUTHOUDEND KLADBLOKPAPIER, de bovenhoeken werden met kleine puntjes lijm op een vel zwart papier geplakt.

 


 
EMIEL VAN MOERKERKEN, Reportages in Licht en Schaduw - Amsterdam, Van Oorschot, 1947 - or. karton met stofomslag - 4to - 1st en enige druk - 60 euro
Vroeg overzicht van het werk van de onderschatte fotograaf Emiel van Moerkerken (1916-1995) met portretten, straatscenes, surrealistische taferelen, etc., overigens de allereerste publicatie ooit gewijd aan een individuele Nederlandse fotograaf.
Voorwoord: S. Carmiggelt.
Mooi exemplaar, omslag zeer licht gehavend.

 


 
EMIEL VAN MOERKERKEN - Rue Gracieuse - originele vintage foto op karton - 1937/1947 - 22,5 x 16 cm - 190 euro
Originele foto, professioneel gemonteerd op karton: het ORIGINELE opnamemodel dat gebruikt werd voor het productieproces van het boek Reportages in Licht en Schaduw (1947, zie boven), waar het werd afgebeeld onder de titel Rue Gracieuze, Paris, 1937.
Uniek en historisch object, verworven uit het archief van de fotograaf, in zeer goede staat.

 


 
EMIEL VAN MOERKERKEN - Gezusters Apol - originele foto - 1958/1986 - 33 x 26 cm - [VERKOCHT]
Originele gelatine zilverdruk van een opname uit 1958 van een tweeling, in 1986 de fotograaf persoonlijk afgedrukt en op de achterzijde voorzien van signatuur en enkele korte aantekeningen.
Afgebeeld zijn de gezusters Yvonne en Georgette Apol.
Eerdere opnamen van deze dames zijn te vinden in Joan van der Keuken's befaamde WIJ ZIJN 17 (1955) en ACHTER GLAS (1956), ook van de hand van Joan van der Keuken, die overigens korte tijd getrouwd was met een van hen.
Van Moerkerkens foto werd opgenomen in zijn MEISJES VAN NEDERLAND (1959).

 


 
EMIEL VAN MOERKERKEN - Sq. du Vert-Galant, Paris - originele foto - 1950/1986 - 34 x 26 cm - 125 euro
Originele gelatine zilverdruk van een opname uit 1950, in 1986 afgedrukt door de fotograaf zelf, die de foto niet signeerde.
Door Van Moerkerken zelf voorzien van passe partout (55 x 45 cm) dat op de achterzijde de aantekening "Sq. du Vert-Galant, Paris - Helen Gish - 9/50" vertoont.
Voor het eerst gepubliceerd in het in 1989 bijn de Bezige Bij verschenen overzichtswerk E. VAN MOERKERKEN FOTO'S.

 


 
(E. VAN MOERKERKEN) Ex Libris EMIEL VAN MOERKERKEN - Amsterdam, JdS, 1999 - or. halfleer (Phoenix) - 85 euro
Verkoopcatalogus met beschrijvingen van werk uit de nalatenschap van de fotograaf / cineast /publicist / surrealist.
Dit is een van slechts een handjevol LUXE EXEMPLAREN uitgevoerd in stijlvolle band van zwart half marrokijn, belettering in zilver op rug en voorplat.
Bijgevoegd: origineel exemplaar van het ex libris dat dichter en kunstenaar Chris van Geel in 1938 voor Van Moerkerken ontwierp.

 


 
(J.H. MOESMAN) Ko Cassandra [= Jacob van Lennep] - Offeranden op het Altaar van Amor en Venus - Tull en 't Waal, J.H. Moesman, 1987 - met een illustratie - or. omslag - 35 euro
19e eeuwse tekst, toegeschreven aan Jacob van Lennep, met de hand gezet in diverse lettertypes door J.H. Moesman en gedrukt door Johan De Zoete in een oplage van 100 exemplaren.
Dit is een van de 50 exemplaren op 19e eeuws handgeschept papier, met handgekleurd frontispice, in een omslag van belegen sitspapier.

J.H. MOESMAN - Op Engelvoeten / À Pas De Loup - Schalkwijk, Editions Surréalistes Brumes Blondes, 1975 - or. omslag - 20 euro
Avontuurlijk vormgegeven letterproef voor de door J.H. Moesman ontworpen PETRONIUS, 16 pagina’s in rood en zwart, met een verantwoording van de ontwerper.

 


 
(ANDRE OLGERS) Joost Veerkamp e.a. - ANDRE OLGERS, Alles is Altijd al Geweest - Amsterdam, De Buitenkant, 2006 - or. linnen met stofomslag, met (OVERVLOEDIG!) toebehoren in gedecoreerde doos - 120 euro
Hommage aan deze in 2005 overleden graficus/musicus, avontuurlijk vormgegeven door Joost Veerkamp.
Dit is een van 150 LUXE EXEMPLAREN, gebonden in geblinddrukt linnen met stofomslag en met een groot aantal gerelateerde objecten (CD’s, doosjes, kaarten, pepermunt, popcorn, poster, een door Veerkamp gesigneerd kleurenprent, etc.) verpakt in kartonnen doos van het formaat 27 x 37 x 6 cm.
Fraai, kleurrijk en in nieuwstaat.

 


 
PASTOE CATALOGUS 1957/1958 - Utrecht, UMS Pastoe, 1957 - or. bedrukt karton met gedecoreerd stofomslag - oblong groot 8vo - 65 euro
Collectiecatalogus van de befaamde Utrechtse meubelfabriek, met foto's in kleur en zwart/wit van de hand van Jan Versnel en anderen, vormgegeven door Harry Sierman.
Fraai exemplaar, het stofomslag aan de bovenrand slechts licht gehavend, compleet met de bijbehorende "prijscourant Voorjaar 1957".

(PASTOE) G. Vreeburg/H. Martens - UMS PASTOE, een Nederlandse meubelfabriek 1913/1983 - Utrecht, Centraal Museum, 1983 - or. omslag - 4to - 20 euro
Tentoonstellingscatalogus gewijd aan de geschiedenis van de meubelfabriek, met uitgebreide tekst en illustraties.
Fraai exemplaar.

 


 
(ROGER RAVEEL) Bernard Dewulf e.a. - Het Verschrikkelijke Mooie Leven: ROGER RAVEEL, Schilderijen 1934/1967 - Gent, Ludion, 2003 - or. halflinnen met stofomslag - 45 euro
Volledig geillustreerde oeuvre catalogus van het geschilderde werk van de Vlaamse kunstenaar, van zijn allereerste werk uit 1934 tot aan 1967. Teksten in het Nederlands, Frans en Engels.

 


 
JS. VAN RENNES - Sprekende Dieren, kleine Fabels - Amsterdam, Van Holkema & Warendorf [1899] - met litho's in kleur - gedecoreerd halflinnen - oblong 4to - 120 euro
Zeer mooi exemplaar van dit kwetsbare, geheel in lithografie gedrukte plaatwerk.

 


 
(R.N. ROLAND HOLST) DE ARCHITECT - Amsterdam, Genootschap Architectura et Amicitia [1912?] - or. gelithografeerd omslag (R.N. ROLAND HOLST) - folio - 160 euro
Themanummer van het tijdschrift De Architect, met gelithografeerd omslag naar een ontwerp van de sierkunstenaar R.N. ROLAND HOLST.
Dit nummer, 20e jaargang, aflevering 3 is geheel gewijd aan het AMERICAN HOTEL te Amsterdam en bevat een korte tekst van W. Kromhout (een der architecten van het gebouw) plus 6 afbeeldingen in lichtdruk, alle nog voorzien van vellen beschermend vloeipapier.
Zeldzaam nummer, compleet en in uitzonderlijk fraaie staat.

 


 
(WIM T. SCHIPPERS) Harry Ruhé - Het Beste van WIM T. SCHIPPERS / The Best of WIM T. SCHIPPERS - Utrecht, Centraal Museum, 1997 - geïllustreerd - or. karton - groot 8vo - 45 euro
Omvangrijke tweetalige monografie, fraai gedocumenteerd en zeer avontuurlijk vormgegeven.
De Nederlandse tekst werd in groen afgedrukt, de Engelse tekst daar overheen in rood; beide talen zijn te onderscheiden aan de hand van meegeleverde plastic vellen in overeenkomende kleuren.
Enkele afbeeldingen werden in zwart, rood en/of groen meegedrukt, de kleurenillustraties werden los in een zakje meegeleverd en dienden te worden ingeplakt.

 


 
ANNIE M.G. SCHMIDT - Kom, zei het Schaap Veronica - Amsterdam, Arbeiderspers, 1955 - met illustraties van WIM BIJMOER - or. karton - groot 8vo - 2e druk - 25 euro
Gehavend exemplaar, zonder rugje, met een OPDRACHT van de illustrator WIM BIJMOER aan journalist Han Knap en zijn echtgenote: “Van de Pa van Veronica / Bijmoer.”

 


 
(PAUL SCHUITEMA) Dick Maan - PAUL SCHUITEMA, Beeldend Organisator - Rotterdam, Uitgeverij 010, 2006 - or. karton - 4to - 24 euro
Fraai vormgegeven overzichtswerk, oorspronkelijk gepubliceerd in een Engels, Duitse en Nederlandse versie.
Mooi exemplaar van de Nederlandstalige editie.

 


 
F. STAPEL - origineel reclamebiljet - ca. 1950/55 - 28 x 35 cm - 30 euro
Origineel zogenaamd brievenbusreclamebiljet, uitgegeven door de PTT in de vroege jaren 50, met een ontwerp van de kunstenaar Frits Stapel.
Formaat 28 x 35 cm (zeer lichte verticale vouw in het midden). Van deze afbeelding verscheen ook een licht afwijkende versie op posterformaat.

 


 
RONALD TOLMAN - Kunstmatige Ademhaling - Amsterdam, Veerpers, 1988 - met 3 or. etsen - or. halfperkament (Phoenix) - 65 euro
Verhaal, eerder verschenen in Hollands Maandblad, met de hand gedrukt in bruin, grijs en zwart in een beperkte oplage van 100 stuks.
Dit is een van 40 gesigneerde luxe exemplaren op Hahnemühle, met 3 originele etsen van de hand van Ronald Tolman, gebonden in halfperkament.
De overige 60 exemplaren (ingenaaid in omslag) werden voorzien van illustraties in offsetdruk.

 


 
MARTEN TOONDER - Tom Poes en de Bommelschat - Amsterdam, D.A.V.I.D., 1946 - or. omslag - oblong 8vo - 28 euro
Tweede serie, nummer 5.
Verscheen eerder in dagblad De Telegraaf (1943).
Mooi exemplaartje, het zeer fragiele omslag als altijd iets verbruind aan de randen, maar niet beschadigd.

 


 
MARTEN TOONDER - Tom Poes en de Chinese Waaier - Amsterdam, D.A.V.I.D., 1948 - or. omslag - oblong 8vo - 32 euro
Tweede serie, nummer 10.
Verscheen eerder in dagblad De Telegraaf (1944).
Zeer mooi exemplaartje, het zeer fragiele omslag onbeschadigd en vrijwel NIET verkleurd.

 


 
MARTEN TOONDER - Panda en de Gevonden Schat - z.p./z.j [1953] - or. omslag - groot 8vo - 65 euro
Onwerkelijk fris exemplaar (met alleen wat roest rondom de nietjes) van deze vroege publicatie, vervaardigd en uitgegeven t.b.v. het wasmiddelmerk OMO.

 


 
(TYPOGRAFIE) ERIC GILL - Een Verhandeling over Typografie - Amsterdam, De Buitenkant, 1987 - or. linnen (P. Groenendijk) - klein 8vo - 55 euro
Vertaling van de tekst An Essay on Typography, gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren.
Dit is een van 25 LUXE exemplaren in een flexibele lamellenband van zwart en rood linnen.

(TYPOGRAFIE) STANLEY MORISON - Grondbeginselen der Typografie - Amsterdam, De Buitenkant, 1987 - or. karton (P. Groenendijk) - 2e druk/1e druk in deze vorm - 60 euro
Vertaling van de tekst First Principles of Typography, gedrukt in een oplage van 500 exemplaren.
Dit is een van 25 LUXE exemplaren in een flexibele kartonnen lamellenband, met de airbrush-techniek op kleur gebracht en bestempeld, elk exemplaar uniek.

(TYPOGRAFIE) SEM HARTZ - Essays - Amsterdam/Aartswoud, Serifpers/Spectatorpers, 1992 - or. halfperkament (E. Schots) - 40 euro
Uitgave t.g.v. de 80e verjaardag van de typograaf Sem Hartz (1912-1995), met de hand gezet en gedrukt door Bram de Does in een oplage van 510 exemplaren.
Dit is een van 35 LUXE exemplaren in halfperkament met vergulde rugtitel.

(TYPOGRAFIE) NIEUWE KUNST EN HET BOEK, een studie in Art Nouveau door E. BRACHES - Amsterdam, De Buitenkant, 2003 - or. linnen - klein 8vo - 2 delen 60 euro
Herziene, uitgebreide editie van het standaardwerk in 2 handzame en fraai (Chang Chi Lan-Ying / Bram de Does) vormgegeven delen.
Set als nieuw, in gedecoreerd kartonnen foedraal.

(TYPOGRAFIE) HET BOEK VAN ADEL - Den Haag, Louis Couperus Museum, 2006 - or. karton - klein 8vo - 12 euro
Gedetailleerd en geillustreerd overzicht van bibliofiele uitgaven van en over Louis Couperus uit de periode 1919-2006, oplage 265 exemplaren.

(TYPOGRAFIE/BOEKBANDEN) MOZAIEK VAN EEN VOLK - Amsterdam, Het Griekse Eiland, 1985 - or. linnen (P. Groenendijk) - 25 euro
Bundeling van werk van 6 Nieuw-Griekse Dichters, met vertaling, uitgegeven t.g.v. het One World Poetry Festival 1985.
Exemplaar in (mogelijk unieke) band van Pau Groenendijk, uitgevoerd in 2 kleuren linnen, met betiteling en versiering in goud en blauw. Omorfi!

(TYPOGRAFIE/BOEKBANDEN) Binderij Phoenix: vouwblad met illustratie van Bob van Blommestein - Amsterdam 1981 - 15 euro
Vouwblad, in een onbekende oplage met de hand gedrukt (Sub Signo Libelli) op geschept papier t.g.v. de opening van BINDERIJ PHOENIX, met een tekst van Lactatius en een afbeelding in blauw van Bob van Blommestein, in potlood gemonogrammeerd.

(TYPOGRAFIE/BOEKBANDEN) Binderij Phoenix: APRIL’S FOOL, a glimpse at the first four years - Amsterdam, Phoenix Productions, 1985 - or. linnen - 110 euro
Uitgegeven t.g.v. een expositie gehouden na 4 jaar BINDERIJ PHOENIX, met afbeeldingen in zwart/wit van boekbanden, onder meer vervaardigd in opdracht van Sub Signo Libelli. Voorwoord door Ger Kleis.
Oplage 400, dit is een van 44 luxe exemplaren in een merkwaardige band: grijs linnen met verticaal gespleten voorplat en daardoor voorzien van twee ruggen, waarvan een betiteld in blauw.
Bijgevoegd: Uitnodiging voor de expositie.

 


 
(A.C. WILLINK) Frans Duister/Nico Koster - Het Atelier van Carel WILLINK - Venlo, Van Spijk, 1978 - or. linnen in foedraal - vierkant 4to - 160 euro
Een van 400 luxe exemplaren, op de titelpagina GESIGNEERD DOOR A.C. WILLINK, in rood linnen band en dito foedraal.
De helft van de luxe oplage werd voorzien van een in lithografie uitgevoerde (iets verkleinde) reproductie van een houtskooltekening getiteld Berlijns Café (1920), eveneens GESIGNEERD DOOR A.C.WILLINK.

 


 
(NICOLAAS WIJNBERG) Giuseppe Tomasi Principe Di Lampedusa - De Sirene - Utrecht, Stichting De Roos, 1974 - met 6 etsen van NICOLAAS WIJNBERG - or. karton in foedraal - klein 8vo - 95 euro
Verhaal, gedrukt in een oplage van 175 exemplaren, met een geëtst frontispice en 5 originele dubbelblads etsjes in zwart van de hand van NICOLAAS WIJNBERG.
In dit exemplaar colofon en ALLE etsen door de kunstenaar GESIGNEERD.

 


 
NICOLAAS WIJNBERG - De Hoed van Cezanne / Van de Hoed en de Rand - Venlo, van Spijk, 1997 - or. linnen in foedraal - 2 delen groot 8vo - 90 euro
Teksten van de grote schilder en sierkunstenaar Nicolaas Wijnberg (1918-2006) met illustraties van zijn hand, een en ander met de ondertitel Onbruikbare Herinneringen van een Amsterdamse Schilder.
Dit is een van 25 luxe exemplaren, beide delen door Wijnberg genummerd en GESIGNEERD, met de hand gebonden in fraai betiteld linnen, een kleurenafbeelding op het voorplat gemonteerd, in gedecoreerd linnen foedraal.

 


 

Voor een collectie NEDERLANDSE EN VLAAMSE BIBLIOFILIE EN LITERATUUR klikt u HIER.
 


terug naar de onderwerpen vragen en bestellingen